Fotogalerie: Hospoda U dvou jelenů, skvost bohémského Bělehradu

Jelen

Restaurace či hospoda U dvou jelenů, která se nachází ve Skadarské ulici v samém srdci Bělehradu (zkráceně také „Skadarlija“ a někdo jí říká i „bělehradský Montmartre“), je jednou ze symbolů bohémského Bělehradu a zároveň také malou historií tohoto města.

„Dva jeleni“ jsou jednou z nejstarších a od svého založení stále jednou z nejnavštěvovanějších hospod v Bělehradě. Dle informací ze stránek hospody je tento podnik též více než 100 let největší à la carte restarací na území bývalé Jugoslávie. O tom jsem se měla možnost přesvědčit na vlastní oči v roce 2014, kdy mě s nepřístupnými částmi restaurace seznámil bývalý vedoucí „jelenů“.

Příchozí dnes mají možnost posedět pouze v hlavních místnostech, které jsou sice velmi prostorné, ale velká část restaurace zůstává uzavřená. Tyto prostory kdysi využíval pro soukromé účely například Josip Broz Tito, kde  také dle bývalého vedoucího na zdech dodnes visí jako výzdoba interiéru jeho předměty s loveckou tématikou – lovecké pušky a obrazy trofejí, které ulovil.

Hosty této restaurace byli mnozí umělci a intelektuálové, slavné a významné osobnosti z celého světa, kteří hospodu proslavili nejen v Srbsku, ale i v zahraničí.

Historie místa začíná roku 1832, kdy na místě dnešních „Dvou jelenů“ pekař Avram založil pekařství a úspěšně nevědomky vytvořil základ budoucí hospody. Jeho manželka Petronija se díky velké peci rozhodla také připravovat tradiční srbská jídla a tak tito manželé k sobě přilákali mnohé Bělehraďany.

Roku 1867 koupil restauraci (pekárnu) nový majitel. Pan Joakim za ni prý dal starému Avramovi 20 zlatých a dva groše. Podnik předělal, učinil z něj nádhernou hospodu a staral se o ni a o své zákazníky s úctou a stal se tak mezi lidmi velmi oblíbeným. „Dva jeleny“ navštěvovali lidé různého charakteru a zaměstnání – spisovatelé, malíři, hudebníci, herci, novináři, kočovní herci, řemeslníci a jiní, kteří si ji zamilovali.

A jak vlastně vznikl název hospody? Když bělehradští myslici po zdatném lovu přinesli před restauraci dva jeleny, lid se shromáždil a navrhl majiteli, aby se jeho hospoda jmenovala U dvou jelenů.

V restauraci denně hraje nejméně jeden tamburový orchestr starou srbskou tradiční hudbu, někdy hrají i více než jeden nebo dva ansámbly.

Vanja

Šéfka webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *