Fotogalerie: Oplenac – mauzoleum srbské královské rodiny

Oplenac

Chrám svatého Jiří, ve kterém je umístěné mauzoleum dynastie Karađorđević, se nachází na skálovitém kopci Oplenac nedaleko Bělehradu. Pod Oplencem leží městečko Topola, které se díky své mimořádné geografické poloze a strategicky výhodnému místu stalo na počátku 19. století, za vlády knížete Karađorđeho, politicko-administrativním centrem tehdejšího osvobozeného Srbska. Karađorđe, vůdce srbské revoluce v roce 1804 proti místní turecké správě a později proti turecké nadvládě jako takové, učinil z Topoly své sídlo a v letech 1811 až 1813 nechal vybudovat pevnost, která Topolu měla chránit.

Na místě tehdejších hradeb dnes bohužel najdeme pouze rodinné a hostovské sídlo (konak) a Karađorđeho kostel. Za první světové války byla Topola zbořená a spálená.

Poté, co Karađorđeho vystřídal panovník Miloš Obrenović, ztratila Topola na svém prvotním významu. Topola ožila až s nástupem Karađorđeva syna, knížete Alexandra, který obnovil otcovy vinice a sady a postavil pro sebe obytné sídlo s místní, stále dochovanou vinárnou. V roce 1858 se však na trůn vrací opět dynastie Obrenović, která kontinuálně vládne v Srbsku do roku 1903 a toto období je pro Topolu opět obdobím úpadku a stagnace.

Po roce 1903 přichází na trůn král Petr I. Karađorđević a Topola znovu oživuje. Král totiž nechává vybudovat chrám s mauzoleem, které pojmenovává Oplenac.

Virtuální prohlídku Oplence můžete zahájit  ZDE.

Stránky srbské královské rodiny si můžete prohlédnout  ZDE.

Vanja

Šéfka webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *