Fotogalerie: Dům květin – mauzoleum Josipa Broze Tita

Kucacveca

Mauzoleum jugoslávského prezidenta Josipa Broze Tita, nebo-li „Dům květin“, se nachází v Bělehradě a je dnes jedním z nejnavštěvovanějších turistických míst v Srbsku a dokonce se řadí na jedno z nejnavštěvovanějších míst v celosvětovém měřítku.

Dům květin byl postaven roku 1975 jako Titova zimní zahrada s terasou a krásným výhledem na Bělehrad. Autorem stavby o celkové rozloze 902m² je architekt Stjepan Kralj. Tento objekt dnes slouží jako mauzoleum Josipa Broze Tita a jeho chotě Jovanky a rovněž jako Muzeum historie Jugoslávie. Kdysi byla vedle centrální části, kde se dnes nachází fontána, také Titova pracovna a další místnosti – ložnice, salónek, pokoj pro hosty nebo knihovna.

V roce 1980 Tito vyjádřil v souvislosti se zdravotními problémy přání, aby byl ve své zimní zahradě pochovaný. Když 4. března roku 1980  ve svých 88 letech umřel, Dům květin se během týdne přeměnil v mauzoleum, ve kterém vnitřní fontánu nahradila Titova hrobka.

Pohřeb Josipa Broze Tita byl jednou z největších událostí světa. Zúčastnilo se ho 211 delegací ze 128 zemí a její organizace nebyla vůbec jednoduchá, vzhledem k místu, kde se pohřeb konal. Místnost, kde je umístěna Titova hrobka, je dost malá, tudíž ne všichni mohli být přítomni při ukládání rakve do hrobu. Přítomni byli pouze nejvyšší představitelé tehdejší Socialistické federativní republiky Jugoslávie, Svazu komunistů Jugoslávie, Jugoslávské národní armády a členové Titovy rodiny.

Zajímavé je i samotné pokládání mramorového kamene na Titův hrob. Při pokládání kamene byla nejprve položena nikoliv originální mramorová deska, ale provizorní deska pouze obložená mramorem, která byla o dost lehčí. Podle obřadního protokolu měli totiž dva vojáci desku položit na hrob, jenže skutečná mramorová deska byla 80 cm vysoká, 1,5 metru široká a 2,5 m dlouhá, vážila tak celkem 9 tun. Den po pohřbu byl proto skutečný mramor instalován speciálním jeřábem. Výměna desky a generální zkouška pohřbu (den před skutečným pohřbem) vyvolaly u veřejnosti pochybnosti nad tím, zda byl Tito skutečně pochován v Domě květin.

Miliony obyvatel dodnes navštěvuje Titovu hrobku, vedle které byly nedávno uložené také ostatky zesnulé Titovy chotě, Jovanky. Titův hrob hlídala 12 let po pohřbu také počestná stráž.

Dnes je možné v zimní zahradě navštívit výstavy věnované Titovi, kromě stálé expozice je možné vidět také výstavy věnované období bývalého jugoslávského státu. Dle slov provozního muzea je v Bělehradě skladiště plné předmětů, které se v muzeu mají časem vystavit – jedná se údajně o stovky tisíc předmětů, které patřily Titovi.

Virtuální prohlídku Domu květin můžete zahájit ZDE.

Vanja

Šéfka webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *