Albánci zřejmě obchodovali s orgány zavražděných Srbů. Objevují se další důkazy

Carla del Ponte

Carla del Ponte

Srbsko obdrželo od Haagu významné údaje, které napomohly k pokroku ve vyšetřování obchodu s orgány zmizelých Srbů z Kosova.Srbsko připravuje obsáhlou zprávu o obchodování s orgány Srbů z Kosova, kteří byli zavražděni Albánci během násilností v Kosovu. Srbsko očekává spolupráci se soudními orgány v Albánii, uvedl mluvčí státního zastupitelství srbských válečných zločinů Bruno Vekarić.

Ten řekl, že existují vážné náznaky toho, že byly prováděny chirurgické postupy ve „žlutém domě“ na severu Albánie, který ve své knize popsala Carla del Ponteová.

Údaje, které udělaly významný krok kupředu ve vyšetřování obchodu s orgány zmizelých Srbů, dostal státní úřad žaloby pro válečné zločiny v Srbsku od týmu hlavního prokurátora v Haagu Sergeje Brammertze.
„Dostali jsme zprávu, ve které je uvedeno sedm položek, které jsou kompatibilní s údaji o tom, že k chirurgickým postupům opravdu docházelo,“ uvedl Vekarić pro srbský informační kanál B92.

„Na druhé straně máme albánského státního žalobce, který nahlédl na místo zločinu a který uvedl, že byly nalezeny dvě lahvičky penicilinu. Vidíte tedy, že tehdejší civilní správa jugoslávské provincie Kosovo a albánský státní zástupce neříkají pravdu,“ uvedl Vekarić.

Srbové byli odváděni na sever Albánie

O tom, že se obchodovalo s orgány zmizelých Srbů během střetů v Kosovu, se poprvé zmínila ve své knize Carla del Ponteová, ale teprve poté, co skončil její mandát na postu žalobce v Haagu.

„Existuje základ pro rozsáhlé a vážné vyšetřování na severu Albánie, ale stejně tak i v samém Kosovu,“ dodal mluvčí.

Mluvčí uvedl, že obchod s orgány je důležitým vyšetřováním, ale že je primární věcí právě likvidace lidí a jejich odvádění, ke kterým v Kosovu docházelo. Tito lidé byli právě údajně vezeni na sever Albánie.

Pokud jsou vůdci zločinci, nemohou vytvářet demokracii

Státní zastupitelství pro válečné zločiny má informace o tom, že nejvyšší politické orgány poskytovaly útočiště pro příslušníky Kosovské osvobozenecké armády (UCK) během konfliktu v Kosovu.

Byli nalezeni svědci, kteří by mohli potvrdit, že bývalý velitel (UCK) a bývalý předseda vlády Kosova Ramush Haradinaj organizoval po skončení války v Kosovu převoz Srbů z Kosova do Albánie.

„Myslím, že je vyšetřování, které právě probíhá, velice důležité. Není důležité jen pro mezinárodní spravedlnost a pro Srby, ale i pro kosovské Albánce, kteří mají v čele takové vůdce,“ uvedl albánský novinář a disident Fatos Ljubonja. „Pokud jsou tito vůdci zločinci a jestli že jsou obviněni za zločiny, nemohou vytvářet demokratický režim,“ dodal.

My víme, že odváděli lidi

„My víme, že odváželi lidi z Kosova do Albánie a že tam existovaly nelegální věznice a tábory pro uprchlíky z Kosova a Metohije, které se staly místy nezákonných zadržení,“ uvedla členka Asociace pro rodiny nezvěstných v Kosovu. „Ale my nikdy nedostali údaje o tom, zda jsou to prověřené informace a nedostali jsme nikdy seznamy lidí, kteří byli přemisťováni.“

Zatímco srbské týmy na vyšetřování obchodu s orgány pracují, vrchní prokurátorka Albánie Ina Ramaová odmítla požadavek Srbska, aby přezkoumala obvinění z knihy Carly Del Ponteové.

Vanja Igić

admin

One Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *