Slovinsko blokuje Chorvatsko v postupu k EU. Premiéři jednají

Mapa: Chorvatsko-Slovinsko

Mapa: Chorvatsko-Slovinsko

Slovinsko blokovalo postup Chorvatska do EU kvůli hraniční otázce- chorvatský premiér Ivo Sanader přijal pozvání slovinského premiéra Boruta Pahorova pod podmínkou, aby u jejich schůzky byli představitelé EU.

Slovinsko od pátku blokuje Chorvatsko v postupu do Evropské unie v celkem jedenácti bodech procesu mezi Záhřebem a Bruselem. Reaguje tím na vleklý hraniční spor s Chorvatskem, které svými teritoriálními nároky prakticky zbavuje Slovinsko přístupu na volné moře.

Slovinci argumentují svůj krok obviněním Chorvatů z toho, že již předem vynesli rozhodnutí týkající se hraničních přechodů. Záhřebští diplomaté toto popírají a tvrdí, že Chorvatsko k dokumentům nepřiložilo ani jednu mapu. Šéf chorvatské diplomacie Gordan Jandroković věří, že se tato situace brzy vyřeší.

„Věřím, že taková situace je nesnesitelná pro Slovinsko i pro Chorvatsko i pro Evropskou unii. Ona není dobrá, protože nevyvolává žádnou spolupráci. To není situace evropského duchu, ale právě naopak,“
uvádí Jandroković.

Řešení možná poskytne schůzka chorvatského opremiéra Ivo Sanadera a slovinského předsedy vlády Boruta Pahora.
Udělat schůzku byl nápad slovinského premiéra a přesto, že nedostal služební pozvání, Sanader přes média vzkázal, že na to přistoupí jedině pokud budou na schůzce přítomni představitelé Evropské unie.

Na slovinskou blokádu reagovalo Chorvatsko zvláštním prohlášením, ve kterém připomíná, že se bilaterální otázky nekladou na evropský stůl s dokumenty o postupech států k Evropské unii.

„Chorvatská vláda ještě jednou upozorňuje na to, že ani jeden dokument v rámci přístupových jednání s EU neřeší hraniční otázku se Slovinskem,“
uvedl Sanader. „Vláda Chorvatska očekává, že Slovinsko ještě jednou prozkoumá a změní stanovisko k blokádě postupu Chorvatska k Evropské unii,“ dodal.

Vztahy mezi sousedy jsou horší než kdy předtím

Blokáda vyvolala v chorvatské veřejnosti revoltu. Na internetu se objevily četné výzvy na bojkot slovinských výrobků a firem.

Politici se snaží uklidnit veřejnost argumenty, že v době globální krize není dobré vcházet do ekonomických střetů se sousedy.

Vztahy mezi dvěma státy jsou vyostřené jako nikdy předtím. Na to poukazuje i skutečnost, že slovinští karatisti zrušili nástup na tradičním vánočním turnaji, který se měl konat tento víkend v Záhřebu. Také fotbalový svaz Chorvatska rozhodl o tom, že se reprezentace už nebude připravovat ve Slovinsku, což bylo tradicí od vzniku nezávislého Chorvatska.

Swarzenberg: Země si problémy musí vyřešit mezi sebou

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg uvedl v pátek ve Vídni, že Chorvatsko a Slovinsko musí své problémy týkající se hranic vyřešit samy.

„Tyto dvě země musí samy vyřešit tento problém. Ja nejsem a ani si nepřeji být soudcem mezi Chorvatskem a Slovinskem,“ uvedl Schwarzenberg.

Na otázku, zda je Česko připravené prostředkovat ve sporu, Schwarzenberg řekl, že by to bylo možné jen v případě, že by tyto dvě strany takového prostředníka chtěly.

„Momentálně nevím, jestli si to přejí,“ uvedl.

Dodal, že přiblížení zemí západního Balkánu k Evropské unii bude mezi prioritními kroky českého předsednictví EU.

Autor/ři: Vanja Igić, foto: www.javno.com

Vanja

Šéfka webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *