Srbsko: Vznik kosovské armády ohrožuje mír celého Balkánu a porušuje mezinárodní právo

Kosovská armáda

Kosovská armáda

Srbský prezident Boris Tadić si stěžoval v dopise pro generálního tajemníka Organizace spojených národů Pan Ki-Muna a generálního tajemníka NATO Jap de Hop Shefera na formování kosovských bezpečnostních sil (KBS), podle něho ohrožují stabilitu na Balkáně. Tvorba KBS není pro Tadiće v souladu s rezolucí 1244 Rady bezpečnosti a porušuje podle něho srbskou ústavu i mezinárodní právo.Generální sekretář Pan Ki-Muna Brendon Varma uvedl, že Pan Ki-Mun obdržel dopis a zváží další kroky.

KBS ohrožuje mír a stabilitu Balkánu

Tadić v dopise uvádí, že Srbsko považuje KBS jako nelegální organizaci. Existence a aktivita současné i budoucí organizace KBS bude představovat přímé ohrožení míru a stability západního Balkánu, které jsou společným cílem všech aktérů v tomto regionu.

Tadić řekl, že KBS jsou zformovány na základě plánu finského politika a držitele Nobelovy ceny míru Marttiho Ahtisariho, který však nebyl nikdy přijat v Radě bezpečnosti OSN, proto je formování kosovských jednotek nepřijatelné nejen pro srbskou ústavu, ale i pro mezinárodní právo.

„Budeme aktivně sledovat, zda se bezpečnostní situace v Kosovu nezhoršuje, zvláště teď, ve světle formování takzvaných Bezpečnostních sil Kosova,“ dodal.

Vláda bude požadovat zrušení KBS

Srbský ministr Kosova a Metohije Goran Bogdanović uvedl, že vláda Srbska bude požadovat urychleně zrušení KBS a že se toho bude právně dožadovat.

„Vláda Srbska přebírá řadu aktivit, kterými požaduje demilitarizaci Kosova a Metohije a zrušení KBS, které jsou nebezpečím pro jižní srbský region,“ řekl Bogdanović.

Demilitarizace zabezpečí mír na Balkáně

Sám pak uvedl, že by demilitarizace zajistila nejen bezpečí v Kosovu a Metohiji, ale i mír na celém Balkáně. Také řekl, že bývalá i současná vláda udělala vše proto, aby nedošlo k zformování KBS a že Tadić poslal ihned protestní dopis Pan Ki-Munovi a Jap de Hop Sheferovi, aby se KBS zrušila.

Podle Bogdaniće ani KFOR, UNMIK (Mise spojených národů v Kosovu) a ani Euleks (mise Evropské unie k prosazování práva v Kosovu) neudělali nic pro to, aby se zastavilo formování KBS.

„KFOR, který je zodpovědný za bezpečí v Kosovu, se postavil na jednu stranu a společně s NATO zformoval paralelní vojsko, které Srbům a ostatnímu nealbánskému obyvatelstvu může přinést jenom zlo,“ uvedl Bogdanović a dodal, že KBS je nacionální a ozbrojená formace.

Situace v Kosovu je katastrofální

Členové vlády vidí v KBS nebezpečí nejen pro Srby, ale i pro celý region.

Člen poslaneckého klubu Napred Srbijo (Kupředu Srbsko) Borislav Pelević řekl, že situace v Kosovu je katastrofální a že se „před očima Srbů formuje na srbském území teroristické vojsko.“

Dodal přitom, že „veškeré řeči o tom, že bude jen lehce ozbrojená, velice rychle upadají.“ „Jejich úlohou je hrozba Srbům v Kosovu,“ dodal.

V KBS jsou vojáci UCK

Poslankyně politické strany G17 plus v Srbsku Stojanka Petković uvedla, že jsou v KBS rovněž vojáci z Osvobozenecké armády Kosova (UCK) a že v budoucnu, až budou vycvičeni a v mnohem větším počtu, budou ohrožením celého regionu.

Jiní zase vidí ve formování KBS součást plánu Marttiho Ahtisariho na definitivní osamostatnění Kosova.

Vanja Igić

Vanja

Šéfka webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *