Srbové si udělali byznys z chytání Mladiče. Kolují fotky i zprávy

Ratko Mladić

Ratko Mladić

Hon na válečné zločince je pro Srbsko příležitostí, jak si vydělat peníze- falešné fotky nejhledanějšího haagského uprchlíka se opakovaně objevují v médiích.

Srbský ministr Rasim Ljajić, předseda Národní rady pro vztahy s ICTY, který odpovídá za spolupráci s Haagem, uvedl, že na na fotografiích, které byly nedávno zveřejněny v médiích, není Ratko Mladić. Osoba na fotografiích byla již dříve prověřena a zločinci se jen podobá.

„I tehdy se ukázalo, že se nejedná o Mladiće, ale teď se někteří tuzemští profitéři snaží na těchto snímcích vydělat,“ uvedl Ljajić.

Ljajić potvrdil, že stále platí odměna v hodnotě milion eur za poskytnutí informace, která by pomohla lokalizovat a zatknout Mladiće. Rozhodnutí o odměně uvedla v říjnu 2007 Rada pro národní bezpečnost.

Srbská vláda hostila na úterním zasedání v Bělehradě hlavního prokurátora Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Serge Brammertze. Ten do Srbska jel za účelem svých pravidelných půlročních zpráv pro Radu bezpečnosti OSN.

Prezident Boris Tadić a premiér Mirko Cvetković uvedli, že vláda válečného zločince hledá. Evropská unie tuto zprávu využije k uzavření otázky, zda schválí ratifikaci dohody o předběžném přijetí Srbska členskými státy EU.

Ljajić uvedl, že vzhledem ke skutečnosti, že je Mladić stále na svobodě, nepředpokládá, že bude Brammertzova zpráva pozitivní. „Zatčení Mladiće se nestane dnes nebo zítra,“ řekl.

Během víkendu měly být provedeny další akce na lov válečného zločince, ale kvůli Brammertzově pobytu byly odloženy. Jedná se o prohledání další firmy, která spolupracovala se synem zločince.

Je Mladić v Číně?

Srbský Akční tým pro spolupráci s ICTY údajně zkoumá možnost, že Mladić odešel do Číny. Syn zločince Darko Mladić v loňském roce odcestoval na Veletrh ekonomiky v Číně. Jeho cestu financoval podnikatel z Valjeva Vidoje Vujić, jehož továrnu minulý týden kvůli Mladićovi srbská policie prohledávala.

Vujić a Mladić odcestovali v loňském roce stejným letadlem do Číny za účelem stanovení obchodní spolupráce s firmami a podnikately v této zemi. Tato informace byla také jedním z hlavních důvodů prohledávání obchodních prostorů a rodinného domu Vujiće.

„Je pravda, že jsme Darko Mladić a já byli na veletrhu v Číně, ale my jsme nebyli jediní srbští byznysmeni, kteří tam byli,“ uvedl Vujić. Uvedl, že jeho a zločincova syna spojuje pouze práce, zatímco se o Ratku Mladićovi nikdy ani nezmiňovali.

Autor/ři: Vanja Igić

Vanja

Šéfka webu.

One Comment

  1. I really like this site. Iwish we could come here all the time. Please do keep on putting up more stuff!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *