5.ročník Festivalu bulharských filmů 2013

Festival bulharských filmů 2013 proběhne již popáté. Iniciátorem a organizátorem tohoto zajímavého festivalu je Bulharský kulturní institut v Praze. Letošní ročník proběhne ve dnech od 6. do 9. února. Sedm filmů bude ke shlédnutí ve dvou sálech – v kině Lucerna a v Evropském domě(Zastoupení Evropské komise v ČR). Vstupné v kině Lucerna činí 80 Kč, do kina Evropský dům je vstup zdarma.

Festival bulharských filmů 2013 je jediný filmový přehled, který si dává za cíl představit v Praze nejnovější a nejkvalitnější produkty současné bulharské kinematografie. Vybrané filmy jsou z posledních několika let, nicméně film „Velká manipulace“ bude mít na festivalu světovou premiéru. Většina filmů bude v Čechách promítána vůbec poprvé, celovečerní filmy jsou přeloženy a opatřeny českými titulky. Program zahrnuje celovečerní a dokumentární filmy. BKI-Praha si každoročně vybírá jiného spoluorganizátora, pro 5. ročník se jím stalo Zastoupení Evropské komise v ČR.

Mezi hranými celovečerními filmy je nový film Iliji Kostova Slunečno, nositel cen z bulharských filmových festivalů. Film Nikiho Ilieva Cizinec, kde se ve vedlejší roli ukázal Christopher Lambert, v Bulharsku do kin přilákal nejvíce diváků za rok 2012. Sobotní večer bude v Lucerně patřit akční komedii Operace Fraška. Známý režisér Vladislav Karamfilov-Vargala zdařile zachytil příběh o tom, co se nám za posledních 20 let událo před očima, aniž bychom si toho všimli.

Velkou pozornost si zaslouží i dokumentární filmy. Hned dva filmy přiveze režisérka Adela Peeva(Rozvod po albánsku a Čí je ta píseň?). Strhující příběh z komunistické Albánie a cesta po stopách jedné balkánské písně, kdy režisérka neváhala obrátit kritickou kameru vůči vlastní zemi. Film Velká manipulace s podtitulem „Přechod aneb co se s námi stalo“, který bude mít světovou premiéru v pátek 8.2.2013. Byl dokončen teprve v lednu 2013 a představí ho sám režisér Atanas Kirjakov.

Program festivalu nabídne tři hrané a čtyři dokumentární filmy, které vznikli za podpory MediaDesk Bulgaria a Národního filmového centra. Své filmy do Prahy dorazí představit režiséři, scénáristi, herci a producenti Adela Peeva, Vladislav Karamfilov-Vargala, Niki Iliev, Sanja Borisova, Atanas Kirjakov a Ilija Kostov. Diváci se tak mohou těšit na setkání s mnoha zajímavými hosty.

Během festivalu bude představena výstava Zlaté filmové plakáty, která představuje filmy, oceněné na varnenském filmovém festivalu Zlatá růže. Výstava bude instalována v kavárně kina Lucerna od 30.1.2013.

Záštitu nad Festivalem bulharských filmů 2013 převzalo bulharské Ministerstvo kultury – osobně pan ministr Veždi Rašidov.

Tisková konference proběhne 29.1.2013 v 11 hodin v prostorech Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR, Krakovská 6, Praha 1. Kontaktní osoba Jitka Trojanová, bki@bki.cz, 233 326 862, 731 201 434.

Program a synopse filmů

 

6. 2. 2013, středa    

19.00, Evropský dům – Oficiální zahájení – promítání hraného filmu Slunečno, hostem večera bude režisér filmu Ilija Kostov

Slunečno/Slančevo/Sunnyside, Bulharsko, 2012, 101 min., režie a scénář, Ilija Kostov, bulharsky, anglické a české titulky, vstup zdarma

Stoletý kostel, který vyplouvá a opět se potápí pod vodu přehrady, je místem, kde otec Zlatan organizuje slavnostní setkání potomků zatopené vesnice. Ze všech koutů světa vrací osud hrdiny filmu ke kořenům jejich předků.

 


7. 2. 2013, čtvrtek   

17.00, Evropský důmAmatéři

Amatéři/Samodejci, dokumentární, Bulharsko, 2005, 79 min., režie Svetoslav Draganov, bulharsky, anglické titulky, vstup zdarma

Dokumentární film o veselých i smutných chvílích ze života jednoho bulharského městečka. V Topolovgradu není práce, nejsou peníze… ale existuje tu kultura. Navzdory nedostatku všeho materiálního disponuje místní Amatérský spolek ve Společenském středisku s plnou kasou. Spolek je centrem vzdělanosti i scénou veškerého společenského života. Organizují se zde koncerty, výstavy, dokonce zde probíhají i volby. Ale stěžejní událostí je každoročně Balkánský festival amatérského komediálního divadla, pantomimy a satiry. A vzhledem k tomu, že není divadla bez intrik, proplétají se zde životní osudy dvou 46letých blondýnek – ředitelky Krasimiry a učitelky a herečky Ljudmily. Dvě ženy se ujaly svého osudu a ve své cestě za štěstím jdou se smíchem, ale i slzami.

 

19.00, Evropský důmRozvod po albánsku, hostem večera bude režisérka Adela Peeva a producent Slobodan Milovanovič

Rozvod po albánsku/Razvod po albanski, dokumentární, Bulharsko, 2007, 66 min., režie Adela Peeva, v originále s bulharskými a českými titulky, vstup zdarma

Příběh lásky a odloučení. Film o násilném rozdělení rodin totalitárním režimem Envera Hodži, nejdéle vládnoucího diktátora v Evropě ve 20. století. Když Albánie v roce 1961 utnula diplomatické vztahy s SSSR a dalšími zeměmi Východního bloku, byli Albánci, oženění za cizinky, donuceni vyhnat své ženy a rozvést se s nimi. Oficiální důvod – špionáž. Mnoho žen a dětí opustilo Albánii. A ti, kteří zůstali, strávili mnoho let ve vězení. Jejich jediná skutečná vina byla, že se milovali. Film zachycuje výpověď tří rodin, posluhovačích režimu i agentů tajné služby.

 

 

 

8. 2. 2013, pátek  

17.00, Evropský dům – premiéra filmu Velká manipulace: „Přechod aneb co se s námi stalo“, hostem večera bude režisér filmu Atanas Kirjakov

Velká manipulace: „Přechod aneb co se s námi stalo“/Goljama manipulacia, dokumentární, Bulharsko, 2013, 128 min., režie a scénář Atanas Kirjakov, bulharsky, české titulky, vstup zdarma

Pro obyvatele bývalých totalitárních východoevropských zemí je svoboda osud. Její absence se stává nástrojem manipulace v rukou bývalé Státní bezpečnosti a zlatý důl pro její dnešní následovníky. Co je zlověstným dědictvím těchto režimů? Zvládnou se tyto země plně integrovat do Evropy po těžkých ranách zasazených systémem? „Film o přechodu, o tom, co se stalo s námi v Bulharsku i v jiných zemích, do kterých jsme odešli (Německo, Rumunsko, Estonsko, Makedonie). Setkali jsme se s různými lidmi – intelektuály, politiky, obyčejnými občany a hovořili jsme s nimi o různých manipulacích v době přechodu, o používání osobních spisů k vydírání lidí ze strany a vlády s různým cílem, o manipulaci tisku, který do velké míry slouží nástupcům bývalé nomenklatury a Státní bezpečnosti. Hovořili jsme o soudním systému, o vymyšlených procesech, kterými politici odpoutávají pozornost občanů od významnějších státních a národních otázek. Povídali jsme si o lži, o výměně, o tom, že „západ“ se dohodl s Ruskem, aby Rusko nerozpoutalo třetí světovou válku, a „západ“ nebude vyšetřovat zločiny komunismu. Z rozhovorů bylo jasné, že zločiny komunismu našly útočiště v demokratických zákonech západní Evropy“, Atanas Kirjakov, režisér filmu.

 

18.45, Kino LucernaCizinec, hostem večera bude režisér a scénárista Niki Iliev a herečka Sanja Borisova

Cizinec/Čuždenecat, komedie, Bulharsko, 2012, 98 min., režie a scénář Niki Iliev, bulharsky/francouzsky, bulharské a české titulky, vstup 80 Kč

Mladý Francouz Gerard se na služební cestě do Bulharska nečekaně zamiluje do Magdaleny – dívky z vesnice Lešten. Jde za hlasem svého srdce a hledá rodnou ves záhadné krásky. Nejen díky neznalosti jazyka následuje řada komických situací a nečekaných zvratů. Cesta z Paříže do Leštenu a z Leštenu do Paříže skýtá mnohá úskalí. Gerard se musí poprat nejen s kulturou bulharského venkova a bezpáteřním policistou, ale i se svými rodiči.

O svém filmu Cizinec říká režisér a scénárista Niki Iliev, že je to romantická komedie v duchu francouzských filmů 70. let, která se nese v moderním rytmu. V roce 2012 přilákal v Bulharsku do kin nejvíce diváků.

 


9. 2. 2013, sobota

16.00, Bulharský kulturní institutČí je ta píseň?, hostem bude režisérka Adela Peeva a producent …

Čí je ta píseň/Čija e tazi pesen, dokumentární, Bulharsko, 2003, 72 min., režie Adela Peeva, v originále s bulharskými titulky, vstup zdarma

Jedna píseň ve všech jazycích… Komický, dramatický a smutný příběh o hledání skutečného původu jedné písničky. Adela Peeva putuje po stopách písně, o které si vždy myslela, že je bulharská. Dokud se jednou v Istanbulu nedozvěděla, že pro Řeka je řecká, pro Srba srbská a pro Turka turecká. Čí je tedy ta píseň? Hledání původu písně dovedlo režisérku k překvapivému až smutnému zjištění.

 

 

 

 

18.45, Kino LucernaOperace „Fraška“, hostem večera bude režisér Vladislav Karamfilov-Vargala

Operace Fraška/Operacia Šmenti Kapeli, komedie, Bulharsko, 2011, 115 min., režie Vladislav Karamfilov-Vargala, Ivan Mitov, bulharsky, anglické a české titulky, vstup 80 Kč

Komedie o tom, co se nám událo před očima, aniž bychom si toho všimli. Film známého bulharského režiséra Vladislava Karamfilova-Vargaly nám zdařilým způsobem pokládá otázku, zda jsme skutečně po roce 1989 vzali život a demokracii do svých rukou. Obyčejný člověk je shodou okolností zapleten do absurdního zločinu. Rukojmí, výkupné, přestřelky, výbuchy a mrtví na sebe nenechávají dlouho čekat. Ale stojí za případem, který otřásl celou zemí, nezaměstnaný učitel? Případem pověřený detektiv zjišťuje, že na vině není jen zkorumpovanost policie, politiky a úředníků, ale že svou vinu nese vlastně každý.

 

 

 

Evropský dům, Jungmannova 24, Praha 1

Kino Lucerna, Vodičkova 36, Praha 1

Bulharský kulturní institut, Klimentská 6, Praha 1

Vanja

Šéfka webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *