Když dáte víc ostatním, chceme taky, říkají lékaři. Tentokrát v Srbsku

Štrajk (Stávka)

Jestliže kdokoliv ve veřejném sektoru dostane trochu víc, pak není důvod, aby zdravotníci taky nedostali trochu víc,“ řekl podle serveru balkaninsight.com odborář Dragan Cvetić. Jako by vyslovil nahlas noční můru českých politiků.

Přesně toho se teď obávají nejvíc – jakmile přidají jedné skupině, ostatní ji budou v požadavcích následovat. V Srbsku to jen probíhá poněkud opačně. Lékaři tam zvažují, že se přidají ke stávce učitelů a policistů.


Učitelé stávkují za vyšší platy zhruba 10 dní. Podle serveru b92.net se nyní vláda dohodla se Školskými odbory (Education Union) na zvýšení platů o 13,6 až 14,6 procenta. Učitelé se tak ve středu vrací do škol. Ovšem ne všichni. Zaměstnanci škol sdružení v odborech „Nezavisnost“ a „Aliance odborů školských pracovníků Srbska“ ve stávce pokračují.


Stejně jako policisté, kteří se k učitelům nedávno přidali. Šéf policejních odborů Velimir Barbulov žádá čtyřicetiprocentní zvýšení platů, lepší vybavení a změny v zákonu o policii. Jejich jednání s vládou zatím ztroskotávají. Ministryně financí Diana Dragutinović řekla, že platové požadavky rozhodně není možné naplnit, obě strany si však už domluvily další jednání. Policisté mezitím plní nezbytnou minimální službu.


Lékaři zahrozili stávkou shodou okolností krátce poté, co rezignoval ministr zdravotnictví Tomica Milosavljević – prý z „hluboce osobních důvodů“. Podle zdravotnických odborů není ministr k vyjednávání o vyšších platech potřeba. Novým šéfem rezortu se má stát Zoran Stanković, bývalý ministr obrany a šéf bělehradské Vojenské akademie. Rázná to reakce…

Mirek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *