Tulumby

Tulumba je sladký dezert, takový malý koláček specifického tvaru. Dělá se podle zvláštní šablony, která v příčném průřezu dává tulumbě hvězdicovitý tvar. Tento zákusek pochází z Anatolie a na Balkáně je velmi oblíbenou a častou pochoutkou! K této orientální specialitě velmi dobře pasuje kafe, a to ne ledajaké, ale to pravé „turecké.“  Tulumby se nejdříve smaží v oleji a následně namáčí v sirupu – jsou velice sladké!

TulumbyCo potřebujete:

Na těsto:

500 ml vody
150 g cukru
špetka soli
250 ml oleje
2 lžičky nastrouhané citrónové kúry
500 g pšeničné mouky – hladké
5 vajec

Na sirup:

750 ml vody
1 kg cukru
2 sáčky vanilkového cukru

Na smažení:

500 ml oleje

Příprava:

Nejdříve připravte sirup. Nechte uvařit cukr s vodou a poté ho nechte vychladnout.

Poté se dejte do těsta. Nechte uvařit vodu, cukr, sůl, olej a citrónovou kúru. Přidejte mouku a za stálého míchání odstavte a nechte vychladnout.

Do těsta přidávejte jedno vajíčko za druhým, dokud nedocílíte správně měkkého těsta, ze kterého budete tvarovat tulumby.

Pomoci sáčku nebo formule vytvořte tulumby, které budou válcovitého tvaru a vroubkovitého povrchu. (viz. obrázek.) Nejlepší je asi cukrářská injekce s vroubkovitým zakončením.

Tulumby dejte na pánev s rozěhřátým olejem. Nechte je tam tak dlouho, dokud nedosáhnou zlatavé barvy. Při jejich vyndávání z pánve je dejte na papír, nebo ubrousky, které vsáknou přebytečný olej. Nechte je tam jen chvíli a dejte je do již připraveného sirupu. Nechte je tam vždy do té doby, než se upečou nové tulumby. Poté je vyndejte a složte na tác jednu vedle druhé. A tak pokračujte i se zbytkem.

Až budete mít hotové všechny, přelijte je zbytkem sirupu a nechte je pořádně vychladnout.

Podávejte pořádně vychladlé! (Z lednice!)

Vanja

Šéfka webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *