Jak Bregović rozpumpoval Staromák

Slavnostní koncert Gorana Bregoviće, který 17.09. na Staroměstském náměstí zorganizovalo občanské sdružení Lastavica pod heslem „Slovanský jih přátelům českým“, je nejen důkazem toho, že se balkánské rytmy poslouchají po celém světě, ale že i na takové místo, jako je Staroměstské náměstí, nezapadá jen Mozartova hudba, ale i hudba balkánská.

Bez ohledu na to, že jde o ethno-balkánskou muziku, na náměstí přivítalo moderního skladatele a jeho Svatební a pohřební orchestr bouřlivý potlesk obyvatel bývalé Jugoslávie, náhodní turisté, ale také spousta Čechů. Bregović na náměstí vystoupil se svým již známým repertoárem, který v Praze představil naposledy v Kongresovém centru v prosinci minulého roku.

Vynikající orchestr složený z různých národností bývalé Jugoslávie nadchl přeplněné náměstí svým pestrým repertoárem – byly v něm písně zcela nové a to z posledního alba Alkohol, písně z opery Carmen a ty nejznámější, starší, které Česko zná především z filmů Emira Kusturici.

Ve víru nadšeného publika mě na přeplněném Staroměstském náměstí opětně nostalgicky dojal nejen Bregović, ale i české publikum, které zná písně Bregoviće opravdu dobře – davově zpívalo a tancovalo, nejvíce se však rozbouřilo u známé písně Kalashniikov ze soundtracku filmu Underground , kterou hudebník taktně představil u samého konce. Dalším důkazem toho, že je v Česku Bregović oblíbený, je i fakt, že čeští fandové sborově zpívali Kalashnikov slovo od slova.

Mezi další české „pecky“ patřila i píseň Mesecina a nebo „Ya ya (ringe ringe raja)- ze stejnojmenného soundtracku a další. Sám Bregović „ví, jak na to“ s publikem a rozvířil dav ještě víc, když odpočítal začátek písně Kalashnikov a nechal diváky sborově zazpívat: „Na steč!“, což mělo výbušně vytvořit slavnostní úvod písně, načež se publikum tohoto hesla chytlo i později v průbehu dalších slok. Mezi diváky vytvořila také obzvlášť nostalgickou atmosféru srbská skupinka uprostřed davu, která na sebe téměř bez přestání upozorňovala hlasitým zpíváním téměř každé písničky. Skvělá atmosféra v centru Prahy nám ukázala, že Bregović byl, je a bude legendou balkánské hudby.

Vanja

Vanja

Šéfka webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *