Chorvatsko a Slovinsko: Tam a zase zpátky

MapaPodstatnou novinou balkánského skoro uplynulého týdne byla zpráva o zastavení slovinských blokací Chorvatska na jeho cestě do Evropské unie. Při návštěvě chorvatské premiérky Jadranky Kosor Lublaně slíbil slovinský premiér Borut Pahor, že Slovinsko nebude již dále brzdit Chorvatsko v přístupu k unii a přitom zdůraznil, že obě země jsou, co se týče nové domluvy, vítězi. Pravdou je, že jak premiér Pahor, tak i premiérka, jsou velice spokojeni novou dohodou a oba o ní mluví jako o úspěchu, o vítězství obou stran však bude možné mluvit zřejmě až časem.  Nová domluva je naoko „kapitulou přátelství a vzájemného respektu“. Proč říkám naoko? Věc se má tak. Obě země budou vzájemné problémy řešit pomocí Evropské unie. Pahor již přislíbil dokumenty, kterými zruší chorvatskou blokaci a tím bude zaručen chorvatský vstup do unie,  problémy kolem hranic se pak budou řešit nezávisle na chorvatském postupu, arbitrážně. Tedy, jinými slovy: nejdřív se Chorvatsko pošle do unie, pak se bude řešit hraniční problém. Jenže, neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Až moc optimistické se mi zdají vidiny na opětovné upevnění hospodářské spolupráce a mírumilovné vyřešení situace do konce tohoto roku. Veškerá dohoda dvou státu byla již předložena předsedajícímu Švédsku, ale tohle není samo o sobě žádný historický posun. Je to celé spíše cesta zpět, je to znovunastolení těch samých problémů, ale pro změnu opět za podmínek, kdy Chorvatsko může volně kráčet do Evropy. Tam a zase zpátky.

Mezi některými slovinskými politiky i nadále přetrvává názor, že k odblokování nestačila pouhá domluva, ale bylo zapotřebí, aby se Chorvatsko stáhlo ze „zabraného slovinského území“. Je jasné, že Slovinci se i nadále obávají, že ztratí přístup k mezinárodním vodám, a tato obava bude bezpochyby pořád velký zádrhel ve slovinsko-chorvatských vztazích a tahanice o území nebude lehce vyřešitelná. Odezvy Slovinské nacionální strany (SNS) jsou již teď protestující, podle nich Pahor zradil Slovinsko a všechny slovinské občany. „Tichá diplomacie, která je podle zákona o zahraničních vztazích protizákonná a protiústavní, přinesla rozhodnutí bez schválení parlamentu,“ uvedl šéf strany, Zmago Jelinčić. Jiní zase vidí Pahorovo rozhodnutí jako „kapitulaci Slovinska“.

Je bezpochybným úspěchem odblokování Chorvatských cest do EU, a nyní zbývá ten vstup (a tady použiju opět ono známé „Neuvěřím, dokud neuvidím!“), ale jak dopadne snaha slovinských populistů a radikálů o referendum, které bude řešit „slovinskou velezradu“?

Jadranka Kosor, Borut Pahor
Vanja Igić

Vanja

Šéfka webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *