Balkánský sud problémů

Za švédského předsednictví EU se rozjela nová vlna zapojování Balkánu do unie. Ta ale pořád řeší staré známé problémy: spor Slovinska a Chorvatska o námořní hranice, rušení víz, honba na válečné zločince, klid v Kosovu. Zatímco Chorvatsko a Slovinsko mravenčími krůčky postupují k hraniční dohodě, Srbsko, Makedonie a Černá Hora postupně splňují podmínky, které Evropská komise předložila pro cestu k vízové liberalizaci. Víza by se podle komise měla zrušit 1. ledna 2010. Zda k tomu opravdu dojde, rozhodne Rada Evropské unie potom, co se k rozhodnutí vyjádří Evropský parlament. Ale jak říkáme my jižané: Neuvěřím, dokud neuvidím!

Návrh na řešení hranic mezi Slovinskem a Chorvatskem podle dohody z roku 2001

Návrh na řešení hranic mezi Slovinskem a Chorvatskem podle dohody z roku 2001

Hlavy chorvatského a slovinského státu šíří poslední dobou optimistické zprávy o možné brzké dohodě ohledně hranic a o uvolnění procesu přístupu Chorvatska do unie. To je ale všechno. Hezká slova představitelů obou států i švédského ministra zahraničí a evropského komisaře Olli Rehna neříkají nic konkrétního o dohodě. Nikdo nepotvrdil možné stáhnutí některých chorvatských dokumentů z přístupového paketu pro vstup do EU, ale ani nevyloučil eventuelní společnou správu Piranského zálivu, hlavního tématu hraniční pře. Je však jasné, že otázky kolem uvolnění cesty Chorvatska do unie budou ještě nějaký čas na stole, oba státy totiž před konečným soudem musí seznámit Švédsko, coby předsedající zemi EU, s možnostmi řešení sporů, které by mohly uspokojit oba státy. Tyto jsou zatím jasné jen chorvatské a slovinské vládě. Uvidíme, zda tahle „tichá diplomacie“ bude i poklidným vyústěním 18 let trvajícího hraničního sporu.

savez-ceha-u-daruvaru

A zatímco se Balkán začleňuje do unie, unijní Česko upevňuje své začlenění do Balkánu. Česká menšina v chorvatském Daruvaru se po osmi letech dočkala doplnění statusu města a získala právo na dvojjazyčnost. Na tabulích u vchodu do města a veřejných budov budou vedle chorvatských nadpisů i české. Dvojjazyčnost byla do tohoto týdne jen na čtyřech předměstích, od tohoto týdne se rozjíždí výroba nových nadpisů, které budou zdobit celý Daruvar. Nový statut odhlasovaly všechny nacionální menšiny v Daruvaru a srbská mezi nimi žádala stejná práva, jako mají Češi – byli odmítnuti. No jo, co Srbové… ale Češi, ti se v Chorvatsku neztratí!

To „naše“ Kosovo (čti srbské) je na tom pořád stejně. Někdo říká, že se tamní situace zlepšila a že je na tom region ekonomicky i politicky lépe než kdy jindy. Současně v Kosovu „jen“ občas někdo po někom hází kameny, dochází k vykrádání a ničení soukromého majetku, lidé se zabývají spravováním oken a dveří, které jim přes noc zase někdo zničí. Takový „normální život“ na tomto místě… Politici chtějí ukončit případ „Kosovo“ a jít do Evropy, ale média plivou zprávy o incidentech v regionu. 

Přijela se k nám podívat i Madonna. Co přijela, začala se řešit romská otázka. Na koncert v Bulharsku, který je součástí jejího evropského turné Sticky & Sweet, si přivedla na pódium romskou kapelu a všechny nadchla. V Rumunsku zase upozornila na to, že Romové jsou ve východní Evropě diskriminování a na její slova začal dav tisíců fanoušků pískat a bučet. Rumunský prezident na všechno jen vrtí hlavou a říká, že v Rumunsku diskriminace Romů neexistuje.

Černohorský premiér si zas stěžuje na to, že Bosna není funkční země. Tlačí Bosnu do Evropy a  říká, ať se sebou něco dělá. Podle něho je Bosna na tom mnohem hůře, než jsou na tom třeba Řecko a Makedonie, které řeší otázku pojmenování bývalé jugoslávské republiky. Řecko a Makedonie jsou na tom zase hůře než Slovinsko a Chorvatsko s jejich sporem o námořní hranice, ale Slovinsko a Chorvatsko na tom zase nejsou tak špatně jako Kosovo, které má obrovský potenciál na konflikty. Ale to je ten balkánský začarovaný kruh! Nejlíp se má Mr. Radovan Karadžić, ten si žije, v Haagu. Soudci si dnes rozdělili role a vyslali do éteru zprávu o tom, že by se jeho proces měl začít řešit ještě v tomto měsíci. Možná, že ještě lépe se na tom má Ratko Mladić, ale…jinak to spíš vypadá, že dřív, než chytíme nějakého dalšího zločince, u nás vyroste americký radar. V posledních dnech se v médiích objevily zprávy, že USA už nepočítá s vybudováním protiraketového systému v Česku a Polsku, ale že si nyní Bílý dům spíš přeje instalovat protirakety na lodích a na základnách v Izraeli a v Turecku nebo na Balkáně. Možná vytvořím rubriku „Sázky online – tipovačky na Balkán“ a můžeme si vsadit – „Dostane Balkán dřív Mladiće, nebo radar ?“ …Nás Balkánce nepřekvapí nic…proto jdeme do každé sázky.

 

Radovan Karadžić

Radovan Karadžić

Vanja Igić

Vanja

Šéfka webu.

2 Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *