Schwarzenberg: Země Balkánu musí být co nejdříve součástí EU

Karel SchwarzenbergZemě EU ztrácejí nervy s vyjednáváním o vstupu balkánských zemí do EU, které je kvůli světové krizi pomalé, podle politiků si země Balkánu zaslouží co nejrychlejší evropskou integraci.
Česká republika je pro co nejrychlejší začlenění dalších zemí Balkánu do Evropské unie. Vyplývá to ze slov šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga před sobotním jednáním ministrů zahraničí zemí EU, jímž končí jejich dvoudenní neformální schůzka na hlubockém zámku. Ministři se setkají právě se svými protějšky z balkánských států.

„To je důvod, proč to dělám – vysvětlit západoevropským přátelům, že Balkán je částí Evropy a že musí být částí EU co nejdříve,“ řekl český ministr na dotaz, zda by unie měla ujistit státy regionu, že jsou v budoucnu v EU vítané.

Italský ministr zahraničí Franco Frattini není spokojen s tím, jak pokračuje evropská integrace a vyjednávání s kandidátskými zeměmi.

Chorvatsko při vstupu nadále brzdí spory se Slovinskem

„Vyjednávání s Chorvatskem není dostatečně rychlé, což je, bohužel, upřímně řečeno, politováníhodné,“ řekl před jednáním ministrů.

Chorvatské přistupování k EU komplikuje kvůli dvoustrannému hraničnímu sporu Slovinsko. Tato země vstoupila do EU v roce 2004 a nyní blokuje přístupová jednání Chorvatska.

Vztahy mezi oběma zeměmi, které donedávna byly v úzkých přátelských vztazích, jsou hroší než kdy předtím. Chorvatský premiér Ivo Sanader uvedl při poslední schůzce se svým protějškem Borutem Pahorem, že „Slovinsko vstoupilo do Evropské unie s nevyřešenou hraniční otázkou, nemůže proto nyní kvůli té samé otázce blokovat Chorvatsko při vstupu do unie.“

Chorvatsko by chtělo do konce roku ukončit vyjednávání o vstupu do EU a v roce 2011 vstoupit do unie. Sanader kritizuje Slovinsko za to, že hraniční otázku problematizuje na konci vyjednávání o vstupu Chorvatska do unie.

„My už čtyři roky vyjednáváme o vstupu a Slovinsko najednou přijde s touto otázkou,“ uvedl Sanader. „Mrzí mě, že došlo k takovýmto sporům. Budu se snažit o to, abychom i nadále byli přáteli, i když se nad námi občas objeví nějaký mrak,“ dodal.

Srbsko potřebuje uvolnění vízového režimu a chycení válečných zločinců

„Zemím západního Balkánu musíme dát kladnou zprávu,“ zdůraznil také Frattini. Například Srbsko si podle něj zaslouží co nejrychlejší uvolnění vízového režimu, cestování je prý nutné zjednodušit i pro další země včetně Albánie.

Pokud jde o Srbsko, to podepsali s EU takzvanou stabilizační a asociační dohodu. Nynější české předsednictví EU doufalo, že země podá přihlášku do EU do léta, tedy ještě během českého vedení unie.

Srbský list Danas ale v pátek napsal s odvoláním na srbské diplomaty, že se to nejspíš nestane. Sbližování Bělehradu s unií nejvíce ztěžuje otázka posledních údajných srbských válečných zločinců na svobodě, generála Ratka Mladiče a Gorana Hadžiče, na jejichž vydání mezinárodnímu soudu EU trvá.

V pátek ukončil v Bělehradě svou pravidelnou návštěvu hlavní žalobce haagského tribunálu Serge Brammertz, během které řešil se srbskými politiky spolupráci Bělehradu s Haagem. Soud v Haagu požaduje co nejrychlejší vydání dvou nejhledanějších srbských zločinců u uvedl, že tlak na Srbsko nepřestane, dokud nebudou tyto požadavky splněny. Srbsko dělá vše pro to, aby zločince chytilo.

Ze zemí Balkánu, které mají perspektivu členství, jedině Chorvatsko může v nejbližší době být přijato do EU. Srbsko čeká na vyřešení problému se zločinci. Černá Hora podala žádost o vyjednávání o vstupu do unie, to však nebylo zatím řešeno kvůli nesouhlasu některých států EU. Makedonie stále ještě čeká na datum začátku vyjednávání. Bosna a Hercegovina a Albánie zatím žádost o vstup do unie nepředložily.

Autor/ři: Vanja Igić

Vanja

Šéfka webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *